Important message READ MORE
Plastflasker-i-produksjon

–Plast er en del av løsningen på plastproblemet

Plast i naturen er et stort problem, men det finnes også mange myter om plast som må ryddes opp i. Likevel understreker Arve Martinsen i Grønt Punkt Norge at plastemballasje på avveie er et problem som må tas på alvor. 

Riktig bruk av plast

­– Økt materialgjenvinning av plastemballasje er løsningen på plastproblematikken, men vi kan ikke hoppe bukk over alvoret i situasjonen. Når vi slår hull på myter om plast med fakta, så er det ikke et forsøk på å undergrave den enorme utfordringen vi står overfor. Snarere tvert imot, sier Martinsen.

Han sier at riktig bruk av plastemballasje i mange tilfeller kan være bærekraftig, men hvis plasten havner i naturen kan det ha uønskede miljøeffekter. 

Les også om utdelingen av plastløfteprisen på HOLDBAR

Gjennvinning-av-plastmateriale
Gjenvinning av plastemballasje blir bedre hver dag, men behovet for brukt plast er stort.

Resirkulering av plastmateriale

– Mye plastemballasje egner seg godt til materialgjenvinning og blir til ny resirkulert råvare. Dermed har det en viktig rolle i sirkulærøkonomien. 

Arve Martinsen forteller at de teknologiske forutsetningene for å skape varige industrielle løsninger for gjenvinning av plastemballasje blir bedre hver dag – men at vi trenger et raskere tempo og høyere volum.

– De automatisert prosessene fungerer svært godt, og når selve materialgjenvinningen skjer har maskiner automatisk sortert de ulike typene av plastemballasje først. Det gjør at plasten som kommer ut på andre siden er av høy kvalitet. Etterspørselen er så stor på enkelte plastmaterialer at det faktisk er vanskelig å få tak i nok resirkulert plast.

Les også: Sirkulært kretsløp for emballasje – kampen om rPET

Bruk-av-plast-med-gjennvinning-i-industri
Produsenter må i større grad ta i bruk gjenvunnet plast i ny emballasje.

Miljøbesparelse med plast i fremtiden?

Martinsen avslutter med å si at plast er bedre enn sitt rykte, men at vi trenger flere aktører som heier mer på resirkulering og ikke minst at produsenter i større grad tar i bruk gjenvunnet plast i ny emballasje.

– Gjort rett sparer 1 kg gjenvunnet plast miljøet for to kilo råolje. Når vi vet at så mye som 99 prosent av plasten kommer fra olje og gass trenger vi ikke regne så mye før vi skjønner at miljøbesparelsene kan være enorme.

Ønsker du å bli utstiller?

Har du spørsmål om HOLDBAR,
ta gjerne kontakt med meg

Rune Lundby prosjektleder Holdbarmessen NOVA Spektrum

Rune Lundby
Prosjektleder HOLDBAR